Çapraz Bağlama (Crosslinking) Tedavisi

Keratokonus özellikle çocuklarda ve gençlerde ilerleyici bir hastalıktır. Çapraz bağlama tedavisinin amacı hastalığın ilerleyişini erken evrelerde durdurmak veya yavaşlatmaktır.

Bu tedavi ile ultraviyole ışığı ve riboflavin (B2 vitamini) damlası kullanılarak kornea tabakası içinde bulunan kollajen lifleri arasındaki bağlar artarak güçlenir. Bu sayede kornea tabakasında sertleşme meydana gelir ve böylece keratokonusun yol açtığı ilerleyici şekil bozukluğu engellenmiş olur. İşlem tek göz için yarım saat kadar sürer. Lokal anestezi altında yapılır. İşlem sonunda göze geçici olarak kontak lens takılır ve kullanılacak ilaçlar reçete edilir. Hasta taburcu edilir. İki göze aynı gün işlem yapılmaz.

Çapraz Bağlama/CrosslinkingAraştırmalarda Crosslinking tedavisi ile hastaların %90’dan fazlasında hastalığın ilerlemesinin durduğu, görme kaybının ilerlemediği ve hatta yarısından fazlasında görme keskinliğinin arttığını gösterilmiştir.

Bu tedavini hastalığı ortadan kaldırmaz. Tedavinin amacı hastalığın ilerleyişini durdurmak veya yavaşlatmaktır. Bazen ikinci tedavi gerekebilir. Çok ilerlemiş olgularda faydası olmaz.